YENİDOĞAN KAKASI

Bebeğin ilk günlerde yaptığı, koyu yeşilimsi siyah renkli, yapışkan kıvamlı, kokusuz, steril kakaya mekonyum denir. Anne karnındayken yutulan bebeğin kendi hücreleri, amnion sıvısındaki organik maddeler bebeğin barsaklarında doğuma kadar bekler ve doğum sonrasında beslenmenin başlaması ile birlikte kakaya dönüşürler.

Doğumu takip eden 3-5 günde beslenmenin de yoğunlaşması ile birlikte rengi açılır ve sarımsı, kokusuz hale gelir.

Kakada sümüğümsü, uzayan yapılar mevcutsa, çok kokuluysa, bezden sıyrılamayacak kadar suluysa, dışkılama sayısı normalden daha fazla ise, bebeğinizde enfeksiyon olabilir. Çocuk uzmanı tarafından değerlendirilmesi mutlaka gereklidir.

Sadece anne sütüyle beslenen bebekler günde 8-10 kez kaka yapabilirler. Rengi açık sarı, kıvamı yumuşak ve pütürlü olarak tanımlanabilir. Yeterli beslenemeyen, kilo alımı az olan bebeklerde kaka ve kirli bez sayıları azdır. Gazlı bebeklerde ise sık ama az kaka yapma görülebilir.

Bazı bebekler ise anne sütü almalarına rağmen 2-3 günde bir kaka yapabilirler. Beslenmesi yeterli ve  kilo alımı iyi olan bu bebeklerde eğer kaka kıvamı da normal/normale yakınsa ek tedavi verilmez. Zira bir bebeğe kabız denmesi için kakası öncelikle çok sert kıvamda, tabiri caiz ise keçi kakası kıvamında  olmalıdır.

Related posts

İlk Randevunuza Gelirken

Aşağıdaki soruların doktorunuz ile ilk randevunuzdan önce mutlaka tarafınızdan bilinmesi gerekiyor, zira randevu boyunca bu soruları tek tek size...

Posted

Leave a Reply